Шумоизолация

ЛУКСЪТ НА ТИШИНАТА У ДОМА

            В края на работния ден, докато малкото бебе спи или в моментите на релакс, нуждаем се не от нещо специално, а само от няколко минути тишина. Често това се оказва мисия невъзможна, особено ако нашият апартамент е част от жилищна кооперация или блок. Това са моментите, в които тишината за нас е наистина лукс, който силно желаем.

            В тази статия ще ви запознаем с начините за „спасение“ от звука от китарата на съседа, токчетата на тийнейджърката от горния етаж, уличния шум, врявата на децата от детската площадка, воят на кучетата вечер. Със сигурност трябва да знаете обаче, че всеки вложен лев в шумоизолация, си струва инвестицията.

            На първо място нека уточним, че има два вида шум:

          Шум предаван от звукови вълни – предава се във въздуха, от източника до тъпанчето, като се използват звукови вълни. Вълновият шум включва силна музика, повишен разговор, лай на кучета и т.н.

         Шум предаван от вибрации– предава се от вибрации по стените, излъчвани от източника. Вибрационният шум включва – удари по стената, работа на перфоратор или пералня и др.

От къде идва шумът вкъщи?

        Шумът от улицата идва главно през прозорците. Можете да се отървете от уличния шум като монтирате качествени прозорци с троен стъклопакет. Допълнителен звукоизолиращ елемент може да бъдат завеси, изработени от плътен материал, но те в никакъв случай не могат самостоятелно да шумоизолират.

        Шумът от входа  идва през входната врата. В този случай, често е достатъчно да направите звукоизолация на входната врата. В допълнение към тапицерия на вратата със звукопоглъщащи материали, е необходимо да се монтират уплътнения между платното и кутията, в противен случай шумоизолацията ще бъде неефективна.

        Шумът от съседни апартаменти идва през стени, през контакти и пукнатини между подовите плочи. Ако шумните съседи ви заобикалят от всички страни, ще трябва да направите цялостна звукоизолация на апартамента.

       Шумът от вашия апартамент се предава на съседите ви по изброените по-горе начини.

Измерване на заобикалящия ни шум

       В строителната практика се използват величините: еквивалент ниво на външния шум (LАeq), индекс на изолацията от въздушен шум (Rw) и индекс на изолацията от ударен шум (Lw). Всички се измерват в dB.

       Нивото на домашния шум е около 30 dB, уличното движение създава шум с ниво 75–80 dB, атмосферата в дискотеките доближава критичната до усещането за болка зона (100 dB), а териториите, разположени непосредствено до летищата, определено не са място за живеене. Индексът на изолация от въздушен шум Rw оценява степента на намаляване на интензитета на звука при преминаването му през различни елементи на строителната конструкция. Намаляване на нивото на шума с 10 dB се възприема от човешкото ухо като намаляване на шума наполовина, а доловима разлика в нивата на шума се получава при разлика 3 dB.

        За да бъде жилището добре звукоизолирано, стените му трябва да осигуряват индекс на изолация срещу въздушен шум 55–60 dB или още по-добре – до 65 dB. Една добре изпълнена преградна стена от керамични тухли с дебелина 15 cm (с мазилката) осигурява индекс на изолация не повече от 40–45 dB, т.е. може да се чувате със съседите си и без да се налага прекалено да повишавате глас.

Ефективна шумоизолация.

       Всяка сграда се нуждае от ефективна звукоизолация. От една страна, това са конструктивни мерки, целящи затихване (поглъщане) на звука при преминаването му през стените и пода, а от друга взимане на мерки за поглъщане на звуковите вълни в самото помещение. Това се постига чрез покриване на стените и тавана със специални звукопоглъщащи покрития, които не позволяват или силно намаляват обратното отразяване на звуковите вълни към вътрешността на помещението.

       Възможностите за подобряване на звукоизолацията срещу въздушен шум са две – изграждане на масивни, т.е. дебели и тежки преградни стени от плътни тухли или бетон, или използване на конструкции със силен звукопоглъщащ ефект. Вторият подход, естествено, е за предпочитане и масово се използва в съвременното строителство, при това с еднакъв успех при ново строителство, при преустройства на помещенията чрез изграждане на леки преградни стени или при саниране на съществуващи сгради. Тези конструкции използват т.нар. принцип маса-пружина-маса, който представлява многопластова система, изградена примерно от две плочи гипсокартон с пълнеж от минерална вата помежду им. Такава именно трябва да бъде конструкцията на леките преградни стени, а не пространството във вътрешността им да се оставя празно.

       При звукоизолиране на съществуващи тухлени стени върху тях се прави обшивка от гипсокартонени плочи с пълнеж от минерална вата – ефектът от гледна точка на звукоизолацията е същият. При външни стени такава звукоизолация има и допълнителен ефект, който също не е за пренебрегване – може да послужи и за много добра топлоизолация. 

       Като звукоизолационен материал се използват предимно леки материали от стъклена вата. Тя има по-дългата и еластична нишка и малко по-добри изолационни свойства от тежката каменна вата. Освен това е значително по-евтина.

       За да сме съвсем коректни, трябва да се знае, че общият ефект от звукоизолирането на преградните стени в съществуващо жилище винаги ще бъде по-нисък от този, който се постига за самата стена. Причината е, че шумът от съседния апартамент, например, преминава не само през стените, но и през неизолираните елементи на строителната конструкция – тавани и подове, т.е. образуват се „звукопроводящи мостове“. Към това трябва да се добави и ударният шум, причинен от живеещите на горния етаж. За звукоизолация на подове срещу преминаване на ударен шум се използват специални изолационни плочи, способни да поемат натоварването от плаващата циментова замазка върху тях. Друг вариант е направа на носеща конструкция от напречно разположени бичмета и пълнеж от стъклена вата.

Кои са методите за шумоизолация?

         Звукоизолацията на стени, таван и под може да бъде направена най-общо по три начина:

            ТЕЛ РАМКА. Този метод включва монтаж на релси на стената за монтаж на облицовъчните панели. Между водачите се поставя звукопоглъщащ материал, след което се монтират звукоизолиращи панели. В някои случаи, панелите имат звукопоглъщаща повърхност, а не отразяваща. Предимството на този метод е високото качество на звукоизолацията, а недостатъците са високата цена на работа и намаляването на използваемото пространство на помещението.

            МОНТАЖ НА ПЛОЧИ И МЕМБРАНИ. При този метод звукоизолационният материал се монтира или залепва директно към стена, под или таван. След това плочите и мембраните се измазват или покриват с тънки панели. При правилно спазване на технологията за инсталиране на плочи или мембрани, качеството на звукоизолацията не е по-ниско от рамковия метод, а финансовите разходи са значително по-малко.

            „ПЛАВАЩ“ МЕТОД. Използва се само за звукоизолация на под. Изолационният материал се разстила на пода и се покрива с хидроизолационен слой. Подсилена замазка се прави отгоре и се монтира подово покритие. Предимството на този метод е липсата на твърди опори, което допринася за значително намаляване на вибрационния шум.

Кои са материалите, които се използват най-често при шумоизолацията?

       МЕКА ИЗОЛАЦИЯ

        Меката звукоизолация включва материали от различни видове влакна, продавани предимно на рула. Такива са например:

       Звукоизолиращи мембрани. Те са самозалепващи се или обикновени, изработени от синтетични или естествени влакна. Подходящи са за стени, тавани и подове. Отделно, за изолацията на пода мембраните са направени от битумни полимери със слой от полиестерен филц.

       Материал от фибростъкло с перфорирани игли. Използва се за стени и тавани. Изолацията е подходяща за рамкови конструкции.

       Подложка, изработена от полиестерна тъкан. Направена е специално за „плаващия“ под, перфектна като подложка за ламинат.

          Минерална вата. Прост и достъпен материал за топло и звукоизолация, използван при метода на изолация на рамката.

ТВЪРДА ИЗОЛАЦИЯ

Към вида на здравата звукоизолация включете прости плочи и комбинирани панели, изработени от звукопоглъщащи материали. Примери:

        Комбинирани панели. Представляват дизайн от два листа и слой. Листовете се изработват от ПДЧ, корк или синтетични материали. Кварцовият пясък и минералната вата често се използват като междинен слой.

       Базалтови плочи. Изработени са от базалтови влакна. Освен това, плочите могат да бъдат третирани с водоотблъскващо средство.

       Плочи, изработени от полиестерни влакна. Синтетична звукоизолация, лесна за рязане до желания размер, която се използва широко в конструкция на рамка.

       Плочи от щапелни фибростъкла. Предназначени са за запълване на междупрофилното пространство, изолация на окачени тавани и рамки, монтирани на стените.

        Коркови дъски. Изработени от коркови влакна. Стенни панели и корков ламинат могат да бъдат монтирани без допълнителни звукоизолационни материали.

       Плоскости – пяна. Най-евтиният и широко известен материал за звукоизолация. Такива плочи са по-ниски по звукоизолация спрямо по-модерните материали, но поради достъпната си цена те остават популярен вариант за бюджетни ремонти.

            Какво да знаем за спецификите на шумоизолацията? Звукоизолация на стени, тавани и под.

        Технологиите за звукоизолация на подове, стени и тавани са различни една от друга, следователно, разглежда всеки процес поотделно.

         Звукоизолация на пода

        За да изолирате пода, можете да използвате метода „плаващ“ под или да направите рамка от изоставането.

       В първия вариант е необходимо да разнесете звукоизолационния материал върху цялата повърхност на пода, след което да направите бетонна замазка. След това върху замазката се полага ламинат или друг вид настилка.

       При метода на рамката е необходимо да се направи щайга от дървени блокове (труп). Между лагите се полага изолационен материал, полето на тази щайга се затваря от ПДЧ или дъски. За да намалите шума от вибрации, се препоръчва да поставите специални уплътняващи вибрации под дървените трупи.

            Звукоизолация на стени

        За изолация на стените можете да използвате самозалепващи звукоизолирани мембрани, комбинирани панели или плочи, инсталирани в специална рамка. Имайте предвид, че колкото по-дебел е слоят звукоизолация, толкова по-малко ще бъде използваемата площ на вашия апартамент. Друг важен фактор за звукоизолацията на стените – чрез гнезда можете да блокирате звуците, идващи през тях. Трябва да попълните празното пространство между вашия и съседния цокъл със звукоизолиращ материал, като пяна.

Звукоизолация на тавана

         За звукоизолация на тавана е по-добре да изберете леки материали, които няма да се отлепят поради собственото си тегло или да натоварят силно таванната рамка.
Ако вече имате окачен таван, тогава просто трябва да премахнете панелите и да инсталирате изолацията на основния таван и след това да инсталирате панелите на място.

Надяваме се и с тази статия да сме ви били полезни и да сме направили още една крачка напред в мисията си да ви информираме при вземането на дълготрайни и качествени решения за вашия дом или бизнес.

За нас

ЕlenovBUILD LTD е строителна компания, създадена в гр. София през май 2019 година от Николай Еленов и Владимир Еленов.
Ние произхождаме семейство с дълбоки традиции в строителството.

Последвайте ни

bg_BGBulgarian