Принципи на пасивната къщa

 В предишна статия ви запознахме с понятието и основните моменти в концепцията за пасивната къща. Сега е време да задълбочим темата и да изясним принципите на всяка пасивна къща. Кога всъщност къщата отговаря на понятието пасивна? Какво е това термомост? Защо е толкова важен и на какви изисквания трябва да отговаря при пасивната къща?

        Пасивната къща, както вече изяснихме, е не само един от водещите стандарти за енергийна ефективност в света, но и концепция за изграждане на удобни, екологично чисти и достъпни жилища и сгради. Пасивната къща е една от най-новаторските концепции за изграждане на нискоенергийни сгради и днес е водещ стандарт за строителство. Дизайнът е насочен към най-доброто използване на „пасивните“ влияния в една сграда –слънце, засенчване и вентилация, вместо активни отоплителни и охладителни системи като климатизация и централно отопление. Съчетано с много високи нива на изолация и херметичност, това прави възможно пасивният дом да използва 90 процента по-малко енергия от типичното жилище.

       Пасивните къщи и сгради предлагат по-добър вътрешен комфорт поради постоянната температура в помещенията и доброто качество на въздуха. Допълнително предимство е намаляването на външния и вътрешния шум поради високите нива на изолация на сградата.

 Какви са изискванията за пасивна къща?

       Една сграда трябва да отговаря на няколко критерия, за да постигане стандарта и да изпълни концепцията на пасивната къща:

         Отопление на помещението:  Потреблението на енергия за отопление не трябва да надвишава 15 kWh/m2 от жилищното пространство годишно или 10W/m2 при пиково потребление. Това много ярко контрастира с 100W/m2, необходими в типична къща.

         Първична енергия: Общата енергия, необходима за всички битови нужди (отопление, топла вода и електроенергия) не трябва да надвишава 60 kWh/mжизнено пространство годишно.

        Херметичност: Пасивните сгради са херметически затворени и не трябва да имат повече от 0,6 смени на въздуха за час при 50 паскала налягане.

        Топлинен комфорт: Жилищната площ трябва да осигурява топлинен комфорт през цялата година, като не повече от 10% от времето през годината температурите в жилището надвишават 25°C.

Как се строи пасивна къща?

        За да постигнат високото ниво и изисквания на пасивния стандарт, строителите използват интелигентен пасивен дизайн – например осигуряване на ориентирана и предназначена да използва по най-добрия начин слънцето и сянката пасивна къща, като тук прибавяме и петте принципа, валидни за всяка една пасивна сграда.

Петте принципа на пасивен дизайн на къща:

        Без енергийни загуби при термомостовете – това означава да се уверите, че стените, подовете и покривите са добре изолирани, без пропуски. Това намалява необходимостта от отопление или охлаждане, за да се постигне сравнително постоянна и оптимална температура.Какво е термичен мост или термомост?

        Висококачествена изолация – Качеството на изолацията е ключът към успеха на конструкцията на пасивната сграда. Изолацията служи за намаляване на топлообмена с външната среда. Пасивните сгради често използват висококачествена изолация като каменната вата.

        Високо качество на прозорците – за да се гарантира, че цялото жилище е добре изолирано, е важно да се използват висококачествени прозорци, които имат ниска топлопроводимост.

        Херметически затворена конструкция – не се допуска неконтролиран въздушен поток между вътрешната и външната среда.

         Механична вентилация с възстановяване на топлината – всички тези усилия за изолиране на сградата са съчетани с висококачествена вентилация, която възстановява топлината от използвания въздух и я прехвърля на идващия свеж въздух. Това гарантира минимална загуба на енергия и добро качество на въздуха в помещенията.

           Високите нива на изолация са ключов елемент на пасивната конструкция, която поддържа топлинните загуби толкова ниски, че една къща да може да се поддържа топла или без отопление, или просто чрез подгряване на свежия въздух, влизащ в стаите. Пасивните сгради имат непрекъсната изолационна обвивка около сградата и херметически затворен слой.

За нас

ЕlenovBUILD LTD е строителна компания, създадена в гр. София през май 2019 година от Николай Еленов и Владимир Еленов.
Ние произхождаме семейство с дълбоки традиции в строителството.

Последвайте ни

bg_BGBulgarian