Каква топлоизолация да изберем?

       В тази статия ще ви запознаем с основните видове топлоизолация, материалите, които е удачно да се използват в отделните случаи и защо. Ще представим и няколко любопитни съвременни решения за топлоизолация, които са толкова прости, че направо са гениални. Четете.

            След като зимата отмине и нашият джоб се окаже поизпразнен след плащането на сметките за отопление, повечето домакинства и бизнеси се замислят за допълнително изолиране на помещенията. Въпросът, който повечето хора си задават е каква би била подходящата топлоизолация – външна и вътрешна, както и с какви материали би било най-добре да се направи. В повечето случай се получава следното: колкото хора попитате за съвет по тези въпроси, толкова различни мнения бихте получили. Това не помага особено, нали?

        Истината е, че за всеки конкретен случай има индивидуално решение, което е най-подходящо и е всъщност добрата инвестиция, към която всички се стремят. В случай, че не се чувствате сигурни при взимането на такова строително решение като вида и типа на топлоизолацията, добре е да се обърнете към професионалистите, които ще ви посъветват и ще направят топлоизолацията ви по най-добрият начин. В крайна сметка, целта на всеки е при вложението на средства, да бъде постигнато всичко друго, но и най-вече оптимално съотношение между качество и цена.

Какво да знаем, когато става въпрос за избор на топлоизолация?

         При избора на топлоизолация трябва да се вземат под внимание  коефициентът на топлопреминаване –  λ (ламбда). Това всъщност е характеристиката, която определя топлоизолационните свойства на даден материал. Освен това се смята, че цветът, с който ще се покрие фасадата, също оказва някакво влияние. Препоръчват се по-светлите цветове.

          Що се отнася до избора на материал е хубаво да се обърне внимание на характеристики, различни от цената. При този избор влияят почти същите фактори, както при избора на какъвто и да е друг строителен материал, а именно местните микро- и макроклиматични условия, популярността на изделието и строителните традиции, специфичните изисквания.

          Не бива да пропускаме факта, че съвременните топлоизолационни покривки имат и други функции, освен да пазят от студ и от топлина. И ето кои са те:

           – Парoпропускливост. Това е свойство на топлоизолацията, което позволява на стаите и помещенията да „дишат”, като позволяват на влагата да излиза безпрепятствено.

          – Противопожарна защита. Това свойство, както става ясно от името му, предпазва от появата на пожар или ако все пак възникне такъв, пречи на разпространяването му. За съжаление повечето хора продължават да подценяват именно това качество на някои термоизолационни материали.

          – Дълготрайност – правилно поставената, качествена топлоизолация на практика е вечна.

           – Звукоизолация – свойството на топлоизолацията да предпазва помещението от ударен и въздушен шум.

          Освен тези качества, които трябва да притежава топлоизолацията, тя също трябва да е влагоустойчива и устойчива на насекоми и химикали.

Топлоизолационни материали. Ами сега?

          Най-общо изолационните материали се делят на такива с неорганичен минерален произход и на материали от органичен произход (петролни продукти). Първите са с влакнеста структура, а вторите с клетъчна.

Топлоизолационни материали с неорганичен минерален произход са:
Elenovbuild

        – Каменна минерална вата. Тя представлява топлоизолационен материал с минерален произход, произведен чрез разтопяване при висока температура на вулканични скали – доломит, диабаз и базалт. Със специална технология след разтапяне, образуваната „лава” се охлажда, като при този процес се образуват влакна, които се оформят в изолационни плочи. Каменната минерална вата е негорима, с висока устойчивост на натиск и силно звукоизолираща.

        – Стъклена минерална вата. Тя представлява топлоизолационен материал с минерален произход и с много високо съдържание на рециклирани суровини, получен чрез разтопяването на пясък и стъклен рециклат. Отново чрез специална технология, охладената „лава” се превръща в изолационни плочи или рула. Стъклената минерална вата също е негорима и с отлични звукоизолиращи свойства. В сравнения с каменната, тази е с по-ниска устойчивост на натиск.

Топлоизолационни материали с органичен произход и най- масово използваните у нас са:

           EPS или добре познатият ни стиропор. Представлява изкуствен органичен полимер, в състава на който влизат около 95% въздух и   5% полистиренови сфери, в които той е затворен. Основното му предимство е високата паропропускливост (µ=25-40). Топлопроводимост λD 0,039 – 0,040 W/mK

Elenovbuild

        – EPS-Neopor или графитна изолация. Представлява EPS, към който са добавени графитни частици. Графитът отразява инфрачервените и UV-лъчите, като по този начин силно намалява топлопроводимостта.

        – XPS, който всички знаем като фибран. Служи за топлоизолация на подове, основи, цокли и евентуално може да се използва и за фасади, за които се знае, че нямат качество на паропропускливост.

Нека не подценяваме мазилката!

         Имайте предвид, че мазилката играе много важна роля в изграждането на една качествена топлоизолационна система. Тя е крайният слой, от който много зависи не само естетическият вид, но и дълготрайността на самата топлоизолация.  Мазилките се делят на два основни вида, а именно сухи и готови.

         – Сухи мазилки. Те се правят от естествени материали, с варово-циментова основа и с различни добавки. Цената им е ниска и голямо предимство е, че са с високата паропропускливост, в сравнение с полимерните мазилки. Основният им недостатък е, че са с много по-ниската устойчивост на атмосферни условия. Сухите мазилки са влагоабсорбиращи, което означава, че с течение на времето, дъждовете и различните течове по фасадата (особено ако топлоизолацията е без метална обшивка) оставят трайни отпечатъци върху стената; освен това, този тип мазилки са слабо устойчиви и на слънчевите лъчи, които предизвикват промени в цвета и с течение на времето – образуване на петна.

        – Готовите мазилки, познати още като полимерни или силиконови мазилки, се произвеждат на химическа основа. Те са с много добра устойчивост на атмосферните условия. Не абсорбират влага и не се влияят от слънчевите лъчи, като не нарушават естетическият си вид с течение на времето. Като техен недостатък може да бъде посочена преди всичко високата цена и по-сложният и трудоемък процес на полагане: готовите мазилки изискват като основа два слоя шпакловка и задължително нанасяне на грунд преди мазилката, което значително оскъпява крайната цена за изпълнение на топлоизолационна система с подобни мазилки.

Сега идва и основният въпрос:

Вътрешна или външна изолация да изберем?

        Кога е подходяща вътрешната изолация?

        Вътрешната топлоизолация е подходяща за сгради, където е необходимо бързо да се затопли въздуха вътре.  Тя е подходяща за изолация например на мазетата или в краен случай, когато самата стена няма възможност да бъде изолирана отвън. Вътрешната топлоизолация е подходяща за подове, заради комфорта от топлия под  или за тавани, но единствено при условие, че температурната разлика с помещението отгоре е малка.

       За да нямате проблеми с поставената вътрешна топлоизолация, имайте предвид, че трябва да бъде много добре изчислена точката на конденз. Това често се пренебрегва от строителните фирми. Освен това, трябва да се осигури перфектна вентилация на помещението, за да се предотврати образуването на влага, което през студените месеци е трудно изпълнимо. С честото проветряване отново се губи топлината на стаята и на практика се обезсмисля поставената топлоизолация. Не се препоръчва монтаж на вътрешна топлоизолация на стени, които са застрашени от обледеняване, защото процесът на разрушаването на такива стени е многократно по бърз.

Много е важно материалът, който ще използвате за вътрешна топлоизолация да е водонепромокаем. Оставят се въздухопроводи, които да отвеждат влагата навън и е от изключителна важност помещението да се проветрява често.

            При неправилно подбиране на изолационния материал, вместо значително повишаване на топлината в помещението, може да се получи минимален ефект по отношение на температурата, но за сметка на това да се сдобиете с миризма на мухъл.

                Кога е подходяща външната изолация?

             Задължително за външната изолация е при поставянето й да се използват дишащи материали.  В случай че влажният въздух няма изход, той ще започне да натрупва конденз върху стената, което води до много негативи както за самата сграда, така и за комфорта в помещението. Това е и една от причините за отлепване и падане на изолацията, което е често срещано явление, когато е поставена от непрофесионалисти.

                Добре поставената и качествена изолация много бързо оправдава средствата, които са инвестирани за поставянето ѝ. Външната топлоизолация е най-често срещния метод на изолация, именно заради многото й предимства. Изстиването на затопления въздух става плавно през стената и се елиминира предпоставката за образуване на влага от вътрешната страна на стените. Стените изстиват много по-бавно, а през лятото намалява нагряването на стените, което позволява на въздуха вътре да остане по-хладен и през нощта. Точката на конденз е извън стената и е намалена корозията на арматурата в бетонните елементи. Монтажът на този тип изолация е малко по-трудоемък, но предимствата, които дава са големи.

                Комбинирана изолация?

                Комбинация от външна и вътрешна изолация. Обикновено се прави  за презастраховка, което обаче може да създаде големи проблеми и само един от тях е появата на мухъла.  Подходящи за използване тук са материали като EPS например, при който точно е изчислено съотношението в дебелините на външната и вътрешна изолация за постигане на максимална енергийна ефективност, без риск от появата на влага в помещенията.

                Любопитно!

                А сега и обещаните в началото на статията съвременни строителни решения за топлоизолация, представляващи екосъобразни алтернативи на познатите ни вече топлоизолационните материали:

                Конопена изолация.  Отличен продукт за топло- и звукоизолиране. Естествените качества на природната суровина я превръщат в достоен конкурент на традиционните изолации. Конопът е една от най-старите растителни култури и едно от първите облагородени от човека растения.  Конопената вата е пожароустойчив материал, който запазва формата и топлоизолационните си свойства и при висока влажност. Има гладка повърхност и може да се инсталира без да се използват предпазни средства, тъй като не дразни кожата или дихателните пътища. Конопените влакна се отличават с висока пропускливост – те абсорбират и отделят влагата като по този начин възпрепятстват появата на мухъл, плесени и различни други микроорганизми.

                Промишленият коноп е възобновяема суровина – едногодишно бързоразвиващо се растение. Изработката на продукта не използва енергоемка технология и не уврежда околната среда. Намира широко приложение за изолация на покриви, подове, вътрешни и външни стени.

      Технически характеристики:
     Коефициент на топлопроводимост: λD W/m.K = 0,039 – 0,040
     Топлинен капацитет: J/(Kg.к)= 1800 – 2300
      Плътност кг/куб.м = 25-38  

                Изолация от овча вълна. Притежава отлични изолиращи свойства и се адаптира към всякакви климатични условия. Тя е негорим материал, който тлее и става на прах едва при температура 560 градуса. Структурата на вълната представлява милиони влакна със специфична форма, които образуват въздушна преграда. Не само, че е безвредна за човешкия организъм, но има способността да абсорбира озон и тютюнев дим и да филтрира въздуха от вредни газове. Освен това, вълната поглъща опасното вещество формалдехид, отделяно от някои лепила, уплътнители и ПДЧ плоскости.

                Изолацията от вълна е вид насипна изолация. Състои се от влакна, които се вкарват в кухините на стени и тавани с помощта на специална техника. Вълната може и да се пресова във вид на плоскости. Удачен вариант за труднодостъпни зони е сухото впръскване. Вълнените влакна са гъвкави и разтегливи, не се чупят и са устойчиви на натиск. Изолацията от овча вълна е подходящо решение при хора, страдащи от астма и алергии, тъй като не съдържа остри влакна, които да дразнят дихателните пътища. Поддържа оптимално ниво на влага и гарантира здравословен микроклимат в помещенията. Поставянето може да се извърши и без употребата на предпазни средства. Прилага се за изолация на покриви, вътрешни и външни стени и подове.

      Технически характеристики:
      Коефициент на топлопроводимост: λD W/m.K = 0,034 – 0,042
      Топлинен капацитет: J/(Kg.к)= 1800
      Плътност кг/куб.м = 23

                Изолация от целулоза. Продуктът е напълно екологичен и се състои от рециклирана хартия и органични добавки. Освен че не вреди на околната среда, материалът е безопасен за човешкото здраве и се отличава с нисък въглероден отпечатък. Използва се за топло- и звукоизолация на вътрешни и външни стени, подове и покриви. Целулозната изолация обикновено се предлага в две форми: като влакна или като платна. И двата вида могат да се използват за изолация на дървени рамкови конструкции и на покриви. Влакната са подходящо решение за запълване на кухини, в които не толкова гъвкавите системи за изолация са неприложими. Нагнетяването се извършва със специални помпи, след което се компресира, с цел получаване на непрекъснат, цялостен изолационен слой и елиминиране на топлинните мостове. Процесът на изпълнение е бърз, удобен и много подходящ за изолация на покриви.

                Изолиращите качества на материала се дължат на намиращия се между влакната въздух. Не дразни кожата и не предизвиква алергии.

      Технически характеристики:
      Коефициент на топлопроводимост: λD W/m-1.K-1 = 0,036 – 0,039
      Обемна плътност на ръчно полагана изолация 30-55 кг./куб. м
      Обемна плътност при машинно издухване под налягане:

      във вертикални кухини 65 кг./куб. м,

      във хоризонтални – 45 кг./куб. м
Влагопоглъщане: 20%

                Дървесна изолация. Произвежда от пресовани дървесни частици във формата на гъвкави или твърди изолационни панели, които могат да се прилагат при разнообразни конструкции. При изработката им се използва мокро или сухо третиране на дървесината и в повечето случаи се добавят стабилизиращи вещества, увеличаващи пожароустойчивостта. За по-голяма влагоустойчивост дървесните панели могат да бъдат произведени с битумно или латексово покритие. При мократа обработка на дървесните панели обикновено се използва поливинил ацетат, който слепва платната едно към друго.

                Използва се за топлоизолиране на покриви, подове, вътрешни и външни стени и междуетажни плочи. Дървесната изолация е екологичен и напълно безвреден за човешкия организъм продукт. Като недостатък може да се отбележи лесното горене и необходимостта от специална обработка.

       Технически характеристики на твърдите панели:
      Коефициент на топлопроводимост λD W/m.K = 0,038
      Топлинен капацитет J/(Kg.к)= 2100
     Плътност кг. /куб.м = 160

       Технически характеристики на гъвкавите панели:
      Коефициент на топлопроводимост λD W/m.K = 0,038
      Топлинен капацитет J/(Kg.к)= 2100
     Плътност кг. /куб.м = 50  

                Аерогел. Най-лекият познат досега изолационен материал в твърдо агрегатно състояние като 97% от обема му всъщност е въздух. Признат е за най-добрият изолатор с възможно най-нисък коефициент на топлопроводимост в света. Получава се посредством използването на нанотехнология, супер тънък е, еластичен и почти напълно влагоустойчив. Аерогелът е газонепроницаем, “дишащ” материал, като в същото време не абсорбира влагата. Отличава се с невероятна здравина, имайки предвид ниското му тегло.

                Основно предимство на изолационните материали от аерогел е, че осигуряват максимална ефективност при много малка дебелина на изолиращия слой, което се дължи основно на създаденият вакуум. Изолацията от аерогел притежава изключителни антисептични свойства и е напълно безвредна за околната среда. Има до осем пъти по-ефективни изолационни параметри, в сравнение с конвенционалните изолации. Запазва своята ефективност при широк температурен диапазон – от -265˚C до +650˚C.

      Технически характеристики:
      Коефициент на топлопроводимост λD W/m.K = 0,014
     Топлинен капацитет J/(Kg.к)= 1000
Плътност кг. /куб.м = 150 

                Надяваме се и с тази статия да сме ви били полезни и да сме направили още една крачка напред в мисията си да ви информираме при вземането на дълготрайни и качествени решения за вашия дом или бизнес.

За нас

ЕlenovBUILD LTD е строителна компания, създадена в гр. София през май 2019 година от Николай Еленов и Владимир Еленов.
Ние произхождаме семейство с дълбоки традиции в строителството.

Последвайте ни

bg_BGBulgarian