Каква интериорна боя да изберем?

Време за ремонт и за освежаване на помещенията. Изборът на интериорна боя може да се окаже много труден и объркващ, ако не сме наясно с видовете бои, тяхното приложение и за какви помещения и употреба те са най-подходящи. В настоящата статия ще разгледаме именно тези въпроси, а изборът на цветова гама оставяме на вас.

            Като за начало, нека изясним какво всъщност е боята?

          Боята е гъста вискозна течност, която след нанасяне на тънък пласт върху повърхност създава плътен слой, който предпазва повърхността и оцветява.

         Боите се състоят от три основни компонента:

 • свързващо вещество – основното вещество, което е всъщност покривния пласт, който остава след изсъхването;
 • оцветители – дават желаните цветове на боите;
 • разредители – дават желаната гъстота на боите. При тяхното изпарение свързващото вещество изсъхва и образува покривния слой.

Отделно от тези три основни елемента се добавят най-различни помощни вещества като сгъстители, антипенители, катализатори за съхнене, фунгициди против плесен и прочие.

Кои са основните видове бои?

Според предназначението си боите се делят на:

 • вътрешни – интериорни
 • външни – екстериорни

Външните бои се отличават с повишена устойчивост на атмосферните влияния и най-вече на ултравиолетовото лъчение.

Друго основно делене на боите е според вида на разтворителя:

 • бои с органични разтворители (алкидни бои)
 • на водна основа (водоразредими).

        В последните години боите и лаковете на водна основа категорично изместват боите с органични разтворители. Основно заради улеснението за потребителите, тъй като е много по-лесно да разредиш боята с вода (икономически по-изгодно също), освен това водоразредимите бои са много по-безвредни за човека и природата.

        Според вида на свързващото вещество боите биват:

 • вододисперсионни (латексни).

Латексът е разтвор (емулсия) на естествен или изкуствен каучук.

 • силикатни;
 • силиконови;
 • минерални – циментови и варови.
ВОДОДИСПЕРСИОННИ БОИ

       Известни още като водоемулсионни, водоразредими или латексни – вододисперсионните бои представляват едни от най-разпространените, икономически изгодни и лесни за употреба бои. В интериора се използват главно за боядисване на стени и тавани. Някои от тях намират и широко външно приложение. Вододисперсионните състави не съдържат органични разтворители, поради което са екологически чисти и не представляват заплаха за здравето на работещите с тях хора. Нанасят се с четка, валяк или пистолет. Покритията, които образуват, имат висока адхезия към всички основи и притежават високи експлоатационни характеристики.

       В зависимост от вида на полимерното свързващо вещество вододисперсионните бои се делят на   Поливинилацетатни, Акрилни и Бутадиенстиротиролни(Каучукови, наричани още Латексни).

         Боите на основата на поливинилацетатни (ПВА) дисперсии имат слаба водоустойчивост и сравнително тясна област на приложение. Те се използват главно за вътрешно боядисване на тавани и стени в сухи помещения. Продуктите от тази група представляват едни от най-евтините вододисперсионни бои. Добавянето на акрилни полимери към ПВА бои в известна степен увеличава водо- и износоустойчивостта на покритието. Такива бои обаче отстъпват по споменатите показатели на боите с чисто акрилни дисперсии, въпреки че цените в много случаи се изравняват.

         Боите на основата на акрилни свързващи вещества (акрилни бои) са най-голямата група вододисперсионни бои. Те са по-скъпи, но и по-универсални – подходящи са както за вътрешна, така и за външна употреба. Не случайно представляват повече от 70% от произвежданите в Европа бои. Акрилните дисперсии лесно се подлагат на тониране до получаване на над 15 000 цвята и оттенъци. Издържат интензивно ултравиолетово облъчване без да променят цвета си. Лесни са за употреба, изсъхват бързо, дълготрайни и устойчиви на миене.

        Много често към водоемулсионните бои се добавя латекс (дисперсна фаза от синтетичен каучук), който придава на лако-бояджийския филм със силно водоотблъскващ ефект. Така се създават водоразредими бои, които след изсъхване са водоустойчиви и издържат  на миене с четка. В същото време, вододисперсионните бои без латекс могат само леко да се избършат и то в редки случаи. Трябва да се подчертае, че водоотблъскващият ефект не възпрепятства паропроницаемостта.

        Бутадиенстиролните дисперсии имат добра водоустойчивост, но под действие на светлината са склонни да пожълтяват. Това значително ограничава употребата им. Използват се само за вътрешно боядисване на помещения с неярко, изкуствено осветление. Боите с този тип свързващо вещество са сравнително евтини.

СИЛИКАТНИ БОИ

        Друга група бои на водна основа са силикатните. Благодарение на високата им въздухо- и паропроницаемост те много често са предпочитани за завършване на фасади на стари сгради, чиито стени са лошо защитени от покачване на нивото на подпочвените води. Тези бои са подходящи и за боядисване на стени, подложени на въздействието на висока влажност, идваща от вътрешността на сградата. Ако влагата в стените е по-висока от атмосферната, трябва да се спрете именно на този тип бои. Обратно, ако атмосферната влага е по-висока, правилният избор ще е сред другите видове бои. Важно предимство на силикатните бои е, че те не поддържат развитието на микроорганизми и следователно не се нуждаят от бактерицидни добавки.

Elenovbuild
СИЛИКОНОВИ БОИ

        Това са бои, използвани повече в екстериора. При силиконовите бои свързващите вещества са емулгирани силиконови смоли. Те се отнасят към последните поколения бои, съчетаващи в себе си положителните качества на акрилните и на силикатните бои. Преди всичко това е свързано с паропроницаемостта, която при силиконовите бои е висока, както при силикатните. Едновременно с това, за разлика от силикатните, те образуват водонепропусклива повърхност, на която дъждовната вода остава на капки, без да може да премине във вътрешността на стената. Образуваният от силиконовите бои филм не оказва повърхностно налягане на подложката, което е особено важно предимство при боядисване на фасада върху мазилка. За разлика от акрилните полимери, силиконовите смоли не са термопластични, т.е. не омекват при повишаване на температурата. Това в съчетание със силните им водоотблъскващи свойства означава, че фасади, завършени със силиконови бои, практически не се замърсяват.

         Силиконовите бои са силно пропускливи не само за пара, но и за СО2. Следователно те не защитават от корозия армирания бетон за разлика от акрилните бои, които притежават това свойство. Практически силиконовите бои са подходящи  за всички типове минерални повърхности и са съвместими както с минерални, така и с акрилни латексни бои. С тези бои може да се пребоядиса и старо силиконово покритие.

МИНЕРАЛНИ БОИ

       Минералните бои – циментни и варови се използват по-рядко в сравнение с разгледаните вече видове бои. Циментните бои образуват покрития с висока паропроницаемост и водоустойчивост. Употребата им е най-целесъобразна за боядисване на бетонни и тухлени повърхности, подложени на толкова силно въздействие на влага, при каквото други бои не биха издържали. Преимуществената област на приложение на варовите бои е при стари сгради с варови или варово-циментни мазилки. Тук трябва да отбележим, че цветовата гама на варовите бои е ограничена и включва нюанси само от светлата палитра. Освен това, варовите бои са неустойчиви на въздействието на серни газове и аерозоли, които са сред основните замърсители на въздуха в градски и промишлени условия.

        В сравнение с водоразредимите бои, тези на основата на органични разтворители имат две неоспорими преимущества. Те могат да се използват при отрицателни температури – по данни на някои производители до –20оС и дори скоро нанесеното, още нестабилизирано покритие няма да се увреди при дъжд. Тези особености позволяват съществено да се разширят границите на активния годишен период за ремонти, като се включат есента и пролетта. Използването на такива бои е теоретично възможно и през зимата, но е свързано с някои технологични усложнения при нанасянето – необходимо е предварително размразяване и изсушаване на подложката.

          Голям импулс на пазара дават специално разработените термопластични акрилни смоли. Боите на такава основа имат способността да образуват толкова качествени покрития, колкото и най-новите поколения бои на водна основа.

        За ограничаване на кондензацията в помещенията се прилагат специални противокондензационни бои. Те се използват за стени и тавани на бани, кухни, мокри помещения, басейни и други. Такъв тип продукти решават проблемите, възникващи при употреба на традиционните бои при условия на висока влажност – задържане на влага в стените, намаляване на сцеплението между покритието и стената, подпухване и лющене на боята. Освен това повърхностите в мокрите помещения често съдържат алкални вещества и соли, които след изсъхване изкристализират и са предпоставка за некачествено боядисване, ако боята не е избрана според случая. За избягване на нежелателни последствия от този род, антикондензационните бои имат текстура, максимално проницаема спрямо водните пари, т.е те могат да “дишат”.

       Влагата и топлината в помещенията са предпоставка за развитие на бактерии, гъби и лишеи по стените и таваните. За решаване на този проблем са разработени състави на бои с правилно подбрани пигменти, свързващи вещества и подходящи съставки – биоциди (бактериоциди, фунгициди, алгициди), действащи отровно на съответните групи организми.

ТЕРМОИЗОЛАЦИОННИ БОИ

         Тези бои са произведени на базата на специална емулсия, пигменти, пълнители, специфични добавки и експандирани термопластични микросфери. Термоизолационната боя е водоразредима, енергоспестяваща, предназначена за вътрешно боядисване. Някои от тези бои не са подходящи за цветово тониране и съответно се използват като основа преди нанасянето на цвета, или като финишно покритие. Действието на боята е изолиращо, чрез формиране на плътен слой, който намалява топлопроводимостта и подобрява термоизолационните свойства на боядисаната повърхност. Термоизолационната боя е безвредна, лесна за нанасяне, изсъхва бързо и е с висока покриваща способност.

Предназначена е за:

 • интериорна защита на бетонови, циментови, вароциментови, гипсови и старо боядисани латексови повърхности;
 • стени и тавани в жилищни, детски и здравни заведения, търговски и промишлени помещения;
 • вътрешните повърхности на външни стени.

           Термоизолационната боя запазва топлината вътре в помещенията през зимата и затруднява влизането на топлина през лятото. Може да намали енергийните разходи до 20-25 % в зависимост от дебелината на нанесеното покритие.

СВЕТЕЩИ БОИ

        Екстравагантно предложение на някои производители, радващо се всъщност на все по-широка употреба. Светещите бои могат да бъдат: ЛУМИНЕСЦЕНТНА (САМОСВЕТЕЩА) БОЯ или още светеща в тъмното боя.Боядисаната повърхност след контакт с източник на естествена или изкуствена светлина се зарежда и я отдава (свети) в тъмното в продължение на 6-8 часа. Светещите бои предлагат изключително богата цветова гама. Според повърхностите, за които е предназначена, луминесцентната боя може да бъде такава за интериор и декорация, за бетон, за дърво, за пластмаса, за метал, за стъкло, дори за цветя, фолио и винил. 

        ФЛУОРЕСЦЕНТНА БОЯ или още боя, проявяваща се на ултравиолетова светлина.Флуоресцентната боя, от своя страна, бива видима и невидима. Разликата между видимата флуоресцентна боя и невидимата флуоресцентна боя е, че последната при дневна светлина е практически невидима. Боята започва ярко да свети след попадане на ултравиолетова светлина върху боядисаната повърхност.

        Според повърхностите, за които е предназначена, флуоресцентна боя може да бъде такава за интериор и декорация, за бетон, за дърво, за пластмаса, за метал, за стъкло и отново за цветя, фолио и винил.

МАГНИТНИ БОИ

        Заради уникалния си състав магнитната боя е надарена с практични свойства, които я отличават значително от другите покрития. Железни частици в състава дават на покритата повърхност ефект на магнит: това ви позволява да прикачите фотографии, календари и каквото още се сетите на повърхността, без до болка познатите дупки в стената.

С какво да съобразим избора на интериорна боя?

Elenovbuild

       Асортиментът на боите, предлагани на пазара, е много богат. Повечето разновидности имат тясна специализация, което е посочено върху техните етикети и е най-добре да спазите указанията за нанасянето им и да се въздържате от експерименти.

        Сред боите за вътрешни ремонти има специални бои за тавани. Обикновено те са по-гъсти от емулсионните покрития за стени и затова на практика не се стичат и не образуват капки. Такава боя се нанася най-добре с помощта на валяк. Лидери по популярност са водоразредителните бои за стени. Те изсъхват бързо, лесно се измиват и придават на стената копринен гланцов или матов ефект. Добра покриваща способност имат еднослойните бои, които са приложими както за стени, така и за тавани.

        Интересен вариант, който може да бъде използван при луксозни ремонти, са текстурираните бои. Те наподобяват декоративно гипсово покритие, като благодарение на включванията от пясък или дори от бисер създават релефна повърхност.

        За кухни и бани са създадени бои с фунгициди, предотвратяващи развитието на плесен и мухъл. Използват се широко в помещения с висока влажност.

         За детски стаи са създадени бои с повишена устойчивост срещу изтъркване, които могат отлично да бъдат измити при почистване на различни замърсявания.

         За пода се използват устойчиви бои с високо съпротивление срещу износване. Ако в състава на боята са включени термоустойчиви компоненти, тя може да се нанася върху нагряващи се повърхности – радиатори или тръби за отопление.

Надяваме се и с тази статия да сме ви били полезни и да сме направили още една крачка напред в мисията си да ви информираме при вземането на дълготрайни и качествени решения за вашия дом или бизнес.

За нас

ЕlenovBUILD LTD е строителна компания, създадена в гр. София през май 2019 година от Николай Еленов и Владимир Еленов.
Ние произхождаме семейство с дълбоки традиции в строителството.

Последвайте ни

bg_BGBulgarian