Еволюция и революция на керамичните плочки

Колкото и странно да звучи, всъщност ние хората не откриваме „топлата вода“, когато говорим за направата на съвременните керамични плочки с тяхното разнообразие от видове, форми, дизайн и приложения. Едно адекватно строително решение обикновено е хармонично съчетание между доброто старо познато и възможностите, които ни предоставят новите технологии и технологични процеси.

            Такова е положението и при керамичните плочки, които са широко използвани за външни и вътрешни подови и стенни облицовки. Керамичните плочки са едни от най-старите материали за довършителни работи. Керамиката за настилки и облицовки е позната и произвеждана още от дълбока древност.  Прародител на добре познатата ни днес керамична плочка е всъщност древната ръчно формована тънка тухла, която била изпичана в пещ с дървено гориво.

         С течение на времето, развитието на техниката оказало своето влияние. Начало на индустриалното производство на керамични плочки се поставя в периода 1920 -1940 г. Тогава в Англия и Италия се създават първите производства на керамика за настилки и облицовки. От тогава насам благодарение отново на технологичния прогрес, в производството на керамика се следва една единствена цел – да се произвеждат по–здрави и по-издръжливи продукти, на все по-ниска себестойност.

       Световен център на съвременното индустриално керамично производство са фабриките около Модена, Имола и Фаенца (от тук произлиза и наименованието на фаянса, което всички знаем) в Италия.

Предимства и приложение

        Керамичните плочки не само не излизат от мода, но постоянно завоюват нови позиции. Те са основният начин за създаване на красиви, водоотблъскващи и устойчиви повърхности в бани, кухни и коридори. С времето се разрастна приложението им при подовите облицовки на дневни, спални, офиси, обществени сгради.

Керамични плочки

        Производствените технологии и дизайнерските решения постоянно обогатяват техническите възможности и естетичният вид на керамичната плочка. Благодарение на качества като пожаробезопасност, хигиеничност, трайност, керамичните плочки са незаменими довършителни облицовъчни покрития. Лесно се поддържат чисти, не провеждат електричен ток и не променят цвета си под въздействие на слънчевите лъчи. Устойчиви са на различни химични вещества, а материалът, от който се изработват е напълно екологичен – глина, кварцов пясък и други натурални съставки. Подлежат на рециклиране.

Съвременната технология на производство

        Изработката на съвременните керамични плочки се получава в следствие от приложението на два технологични процеса:

         Екструдиране  и Сухо пресоване, изпълнявано най-често с помощта на хидравлична преса.

         В зависимост от метода на производство и степента на поглъщане (абсорбация) на вода, изразено в проценти, се извършва и тяхната типова класификация.

          Изпитването на готовите изделия включва тестове за определяне на техните основни технически характеристики като:

  • размер и качество на повърхностния слой
  • поглъщане (абсорбция) на вода
  • устойчивост (на студ, удар, химически влияния, петна)
  • разширяване (топлинно и в следствие на влага)
  • термо-шок
  • незначителни различия в цвета
  • абразивна устойчивост на повърхностния слой и в дълбочина
  • отделяне на елементи като кадмий и олово и др. подобни.

        Действащият европейски стандарт, който определя основните термини и технически характеристики за керамичните плочки от най-високо качество е БДС EN 14411:2016. Своеобразна гаранция за успешното изпълнение на всеки един интериорен проект, както в банята, така и в останалите помещения на дома, е използването на керамика само от най-високо качество, която покрива всички технически и качествени изисквания за съответния продукт.

        Преди да вземем каквото и да е решение за използване на керамични плочки при подовата или стенната облицовка у дома, хубаво ще бъде да сме наясно с отделните видове керамични плочки. Много често в ежедневната употреба термините се бъркат и понятията се смесват.

За нас

ЕlenovBUILD LTD е строителна компания, създадена в гр. София през май 2019 година от Николай Еленов и Владимир Еленов.
Ние произхождаме семейство с дълбоки традиции в строителството.

Последвайте ни

bg_BGBulgarian